URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

KRYDDERURTER PÅ ALTAN

HER PRÆSENTERER VORES ALTAN-EKSPERTER TOVE OG MICHAEL DERES GODE RÅD OM DYRKNING AF KRYDDERURTER PÅ ALTANEN




altankasse

Altanhaven, din egen lille storbyoase

Er du den heldige ejer af en altan?
Har du lyst til en oase på altanen, er det bare at gå i gang med at finde ud af, om du vil dyrke urter, du kan spise, om du vil have planter for syns skyld, for duftens skyld, eller fordi de har en særlig historie.

Hvorfor blot plante sommerblomster på altanen, når du også kan plante urter, som blomstrer, dufter og smager. Vælg f.eks. nogle urter, som du kan have glæde af hele året. Så der altid er liv på altanen.

Måske har du også en lille hobbygartner i maven, som gerne vil dyrke urter på altanen! Mangler du nogle gode råd og inspiration til, hvordan du kommer i gang, kan du få nogle idéer her til, hvilken indsats du skal yde, inden du kan sætte dig ned og nyde.

Hvilke planter kan du dyrke?
Du kan i princippet dyrke alt på altanen. Men altanens størrelse og forhold har selvfølgelig noget at sige, derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvad dine muligheder og dit behov er, inden du går i gang med din altanhave.

Det afhænger af, hvor din altan ligger, og hvordan lysforholdene er. De bedste dyrkningsforhold opnås på syd- og vestvendte altaner. Det er en god idé, inden du går i gang med at købe planter, at finde ud af, om altanen er badet i sol fra morgen til aften, om den ligger i skygge, eller om der er sol om formiddagen og skygge om aftenen eller omvendt.

Ligger din altan ud mod en befærdet vej, skal du ikke have de urter, du vil spise, dér. Dyrk dem i stedet i din vindueskarm.

altan

Indret dig!
Potter og krukker er meget anvendelige på altanen. De fås i mange størrelser, og planterne kan vokse sig store og flotte, hvis de fra starten får en god størrelse krukke at vokse i. Vær opmærksom på, at krukkerne skal være frostsikre, hvis du har planter, som du lader overvintre på altanen.

Gør plads til dig selv og urterne. Du kan bygge et plantebord af 2 træbukke til ben og 2 træplader til bordplade. På bordet kan du stille de planter, som kræver lys og neden under bordet de planter, som tåler skygge. Bordet har også den fordel, at det skaber orden på altanen, og du kan sidde ved det og nyde din altanhave og en kop urtete. Hvis du ikke er handyman, kan du i forskellige planteskoler købe plantereoler eller trapper, hvor planterne kan stå i flere niveauer.

Du kan også plante urter i sorte murerspande. Murerspande fås bl.a. som 12 og 24 liters spande eller større. Fordelen ved de sorte murerspande er, at de tiltrækker lyset. Når solen varmer spanden, bliver både jorden og planten varmet op.

Men uden planter ingen have!


Klar parat plant!
Du kan vælge at købe planter, som er klar til udplantning, eller selv så frø og dyrke planterne frem.

Før du vælger en plante, bør du undersøge plantens vækstbetingelser, og hvordan disse passer med din altans lysforhold og beliggenhed. Det er også vigtigt at vide, om planten er etårig, toårig eller flerårig, og om den tåler frost og kan overvintre på altanen. Så ved du, om du skal tage planten ind om vinteren, om du vil have en ny plante til næste år, eller om planten vil give friske krydderurter i mange år.

Hvis du vil købe planter, kan du fra sidst i marts og frem til august købe planter hos urtegartnerierne eller planteskolerne. De har alle slags krydderurter, og planterne er robuste, da de er dyrket frem netop til udplantning. Selv om planten synes at være beskyttet på altanen, skal den være robust. Planten skal være stærk nok til at udvikle sig på trods af de små forhold, altanen tilbyder. Når du planter ud, så sørg for, at de høje planter ikke skygger for de lavere planter, som måske har brug for solen.

Du bliver hurtigt grebet af de mange muligheder i altanhaven. Når du ser de herlige vækster, så vil du have flere! Men et godt råd - lad være med at have for mange planter stående tæt sammen. Planterne har ikke den samme mulighed for at nyde godt af vind og vejr på altanen, som når de står i det fri.

Derfor skal der være luft mellem planterne, ellers går der hurtigt sygdom og skadedyr i dem, og det har lettere ved at brede sig, hvis planterne står for tæt. Det gælder i øvrigt også, hvis du har planter i din vindueskarm. Luft ud også for planternes skyld. Det holder lus og andre kræ på afstand.


Jord & dræn


Dine planter skal have jord at vokse i, men jord kan også være plantens fjende. Derfor er det vigtigt med god og veldrænet jord. Undlader du at dræne dine potter, kasser eller krukker, vil planterne drukne, eller deres rødder vil rådne, fordi det overskydende vand ikke kan løbe fra. Så husk at komme lecanødder eller et potteskår i bunden af potten eller altankassen.

Der findes mange forskellige jordtyper, og de fås med eller uden gødning. Plantemuld eller spagnum fra tørvemoser er meget almindeligt som pottemuld. Det er en god ide at gå på planteskole, og se hvad de har, hvis du ønsker specielle og krævende planter på din altan.

Du skal være forsigtig med jord, som indeholder gødning. En plante må ikke plantes i en kasse eller potte udelukkende med gødet jord. Den gødede jord er meget næringsrig, og den kan brænde eller svide plantes rødder. Selv om du havde de bedste hensigter, er resultatet en død plante.

Mange planter holder af let og porøs jord. Derfor er det vigtigt, at du ikke presser jorden for meget sammen i potten. Det er en fordel at blande lidt sand i jorden. En god jordblanding for en voksen plante er en god næringsrig jord, som blandes med 1/5 spagnum og 1/5 sand eller grus.


Høst og pleje
Kønne planter og en høst af dejlige urter opnår du med den rigtige pleje. Hvor meget vand der skal til, afhænger af planten. Nogle planter kan tåle at tørre ud i perioder, mens andre kræver konstant fugtighed.

Du må aldrig vande eller gøde i solskin, kun i grå- eller regnvejr eller om aftenen. I solskin fordamper vandet alt for hurtigt, og gødningen vil svide plantens rødder. Vand med lunkent vand! Iskoldt vand giver planten et chok, og for varmt vand gør den sløv, og det kan føre til, at planten går ud. Gød planterne hver 14. dag eller hver 3. uge.

Klip små kviste af urterne næsten hver dag, det hjælper planten til at trives. Når du tynder ud i planterne, bliver de kønnere og mere tætte. Tag blade og blomster forsigtigt af planten og brug kun saksen til de træagtige urter, når du klipper stængler af.


altan