URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

LEKTION 17 - LAVENDEL


lavendel

Planten med den vidunderlige duft og den fantastiske farve, der hverken er blå eller lilla, men netop helt sin egen - lavendelfarvet

Lavendelplanten, der er flerårig, stammer fra Middelhavsområdet, men har længe været brugt her i landet som prydplante og endnu tidligere som lægeplante. Et brugbart råd er at gnide tindingerne med lavendel, hvis man har hovedpine

Nogle af de mange lavendelarter, der i dag kan købes herhjemme, er vinter-hårdføre, andre ikke

Lavendel kan sås, men det er nemmest første gang at købe et antal planter og senere selv lave nye planter ved stiklinger. Dette gøres ved, at unge skud på planten rives af, så der følger et lille stykke stængel med. Stiklingerne kan stikkes direkte i jorden på voksestedet eller startes op i en kasse sandblandet jord i drivhuset

Planten er nem at have med at gøre. Den kan lide sol og varme, men må ikke tørre helt ud. Den skal beskæres om foråret, inden vækstsæsonen starter

Først i de senere år er lavendlen, både blade og blomster blevet brugt herhjemme i madlavningen. Ikke kun som en af de tørrede urter i Herbes de Provence, men på mange andre måder:



Lam med lavendel og honning gnedet ind i kødet før stegning

Ris kogt med lavendel

Hakkede unge blade i salater og med friske blomster strøet over

Friske blomster i brøddej og i chokoladekage, marengs og småkager, se opskrift under ”søde sager”) – også i marmelader og geleer, f.eks. jordbær-, rabarber- og abrikosmarmelade, æblegelé og hindbærsyltetøj

Figenmarmelade med lavendel og ingefær er en oplevelse helt for sig

Lavendel passer smukt sammen med vanilje og med citron-verbena

De friske blomster ser godt ud frosset i isterninger

Kog en sirup af vand, sukker og lavendel til brug i drinks, til sorbet eller til at pochere frugt i

Lavendel-eddike er også dejlig. Lavet på blomsterne alene bliver den rød og meget parfumeret – lavet på bladene bliver den mere tør

Bedst til madlavning er den gammeldags lavendel ”Lavendula angustifolia”, men andre arter kan også bruges



Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket